Bakgrund

Jag är från en arbetarklassfamilj i iranska Kurdistan, men var tvungen att fly landet vid 14 års ålder. Sedan dess har jag kämpat för kvinnors mänskliga rättigheter och för ett samhälle befriat från klass- och könsförtryck.
Kom till Sverige i slutet av 1992. Hösten 1993 började jag studera allt jag förlorade i mitt barn och ungdoms liv vid Västerås Komvux .
Jag har utbildat mig till socialarbetare och tog en magisterexamen våren 2005.
Grundare för NPNS (Varken hora eller kuvad) sedan 2005 och ordf. för denna antirasistiska och feministiska rörelse som tar ställning för alla kvinnors rättigheter främst för ungdomarna i förorterna.
Jag har även jobbat mot hedersförtrycket, främst via en radiostation (Kvinnors röst) som sänder varje söndag från Radio Sydväst.
Vidare är jag riksdagsledamot från (V).

– – –

Ett reportage om min bakgrund som aktivist har tidigare publicerats i tidningen Barn.

Som 14-åring blev kurdiska Amineh Kakabaveh soldat i bergen mellan Iran och Irak. Idag är hon socialsekretare i Stockholm och jobbar med utsatta barn och ungdomar. Vi följde henne på en resa tillbaka till Kurdistan.

Läs hela här.

Mer om min bakgrund finns i följande artiklar och reportage:

Från tidsskriften Mana finns också ett porträtterande reportage:

– Jag tänkte själv och blev ett hot för regimen, som krävde att jag lämnade Komalah eller att mina föräldrar gifte bort mig. Annars skulle jag bli fängslad och dödshotet var inte bara skrämsel.

Läs artikeln här –  Lägret i bergen

Annonser