Amineh

Amineh Kakabaveh

Pressfoto: Jan-Åke Eriksson, Ordfront förlag

”Genom att uppmärksamma radikalisering, klan- och hedersförtryck blottlägger Amineh Kakabaveh i handling och tal och till en avsevärd personlig kostnad, den svenska oviljan att röra vid alltför känsliga ämnen. Hon gör det genom att ta fasta på värderingar som gäller alla, snarare än på särskiljande identiteter”. Med den motiveringen utnämnde tidningen Fokus 2016 Amineh till Årets svensk!

Förlaget Ordfront beskrev henne så här, då hennes självbiografi ”Amineh – inte större än en kalasjnikov” släpptes i november 2016:

”Föddes enligt sitt svenska pass 1970 men enligt sin mamma en regnig marsdag 1973, i byn Torjan i Östra Kurdistan i Iran. Hon flydde byn och anslöt sig 14 år gammal till kurdernas kommunistparti och deras gerilla peshmerga. 1991 flydde hon via Turkiet till Västerås, tog en magisterexamen vid Stockholms universitet och arbetade som socialarbetare i Botkyrka. Hon är ordförande för föreningen Varken Hora Eller Kuvad. Sedan 2008 är hon riksdagsledamot för Vänsterpartiet, men hennes engagemang mot hedersvåld har gjort henne kontroversiell i det egna partiet”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.