”Jonas Sjöstedt vill inte förstå den vardag många svenskar lever i”

Fokus 191106

Tidningen Fokus frågade Amineh om hennes åsikt om Vänsterpartiets hantering av hedersfrågan i det nya partiprogrammet. Så här skrev hon den 6 november:

”I brist på både ödmjukhet och ledarskap har Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiets ledning visat att man inte vill förstå den vardag som många svenskar lever i.

Karl Marx skrev en gång att det viktigaste inte var att skriva ”ett dussin program” utan att socialism handlade om att ”skapa en verklig rörelse”. Det går säkert att rätta till ett fel i ett remissförslag till partiprogram, men det viktagaste är att ett socialistiskt parti samlar arbetare och förtryckta i en rörelse. Istället för att finnas bland och lyssna till de flickor, pojkar, kvinnor och hbt-personer i förorterna som utsätts för hedersförtrycket, så har ledningen varit noga med att hålla sig väl med ledarskapet för olika patriarkala religiösa organisationer. Om man menar allvar med den feministiska och rättvisekampen så visar i det verkliga vardagliga arbetet hur partiet går för i kampen mot hedersförtryck och för sekularism som garanten för alla kvinnors och barns rättigheter till sina egna liv.

När jag kritiserade företrädrare för Ibn Rushd och Unga muslimer, två organisationer som anmält Sveriges arbete mot hedersförtryck till FN, ville ledningen kasta ut mig. I september konstaterade Folkbildningsrådet att Ibn Rushd toppstyrdes av en mindra grupp män, hade ideologska kopplingar till Muslimska brödraskapet, aldrig diskuterade hbt-frågor men ofta stämplade personer med avvikande åsikter för att vara ”husblattar”. I förra veckan konstaterade kammarrätten i Stockholm Unga muslimer ska betala tillbaka sina statsbidrag eftersom de inte uppfyller demokratikraven. Så länge Vänsterpartiets tycker att det viktigare att hålla sig väl med dessa organisationers företrädare än att ta ställning för kvinnors rättigheter och fortsätter att stöta ut kämpande feminister från organisationen så kommer partiet att ha kvar sina trovärdighetsproblem. Jag tvingades lämna partiet just pga att det fanns varken utrymme för den socialistiska kampen och ännu mindre för den feministiska kampen där hedersförtryck skulle bekämpas och inte relativiseras”.

Amineh Kakabaveh
ordf, Vhek och oberoende socialistisk riksdagsledamot

Länk till låst artikel

1 tanke på “”Jonas Sjöstedt vill inte förstå den vardag många svenskar lever i”

  1. Pingback: Debatt: Amineh Kakabaveh – Jonas Sjöstedt vill inte förstå den vardag som många svenskar lever i | Vetenskapliga partiet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.