V-ledningen ville begränsa min rätt att yttra mig

Dagens Nyheter 190909

Dagens Nyheter 190909

Amineh skräder inte orden i sitt svar till Vänsterpartiets Maj Karlsson, som i en tidigare artikel angripit henne och försvarat partiets agerande:

”Det vore bättre om Vänsterpartiet bedrev opposition mot regeringen i stället för att hoppa på en feminist som själv bestämt sig för att lämna partiet.

Maj Karlsson påstår att uteslutningsförslaget om mig inte handlade om mitt engagemang mot hedersförtryck (DN 6/9). Detta är bara lögner. Ett exempel på hur ledningen motarbetade mig var när jag offentligt kritiserade studieförbundet Ibn Rushd och ville hindra mig från att ställa en interpellation till dåvarande kulturministern.

Ibn Rushd hade för regeringens pengar låtit en kampanj mot islamofobi urarta till ett ifrågasättande av hedersförtryck och av muslimer som inte delade Ibn Rushds ideologiska linje. På Facebook har till exempel Ida Gabrielsson, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, försvarat en ledande person inom Ibn Rushd som ”en av de bästa krafterna för jämställdhet och jämlikhet i Sverige”.

När professor Erik Amnå nyligen släppte en granskning av Ibn Rushd så gav han mig rätt på i stort sett alla punkter i min kritik (DN 4/9). Studieförbundet var toppstyrt och mansdominerat, det fanns ideologiska kopplingar till Muslimska Brödraskapet, i sin verksamhet undviker man ämnen som hbt-rättigheter och bristande jämställdhet och i den interna retoriken stämplades muslimer med avvikande åsikter som ”husblattar”. Det är min kritik av konservativa religiösa krafter som partiledningen har velat stoppa och som man kallat för ”islamofobisk”.

Karlsson säger att V nu vill se grundligare polisutredningar av dödsfall med kvinnor, men hon glömmer berätta att partiet tidigare har gått emot mina motioner med samma krav. Vänsterpartiet reserverade sig så sent som förra våren mot ett förslag om en särskild brottsrubricering för hedersbrott med motiveringen att detta skulle leda till att ”personer från en viss kultur kommer att misstänkliggöras”.

Ledningen ville begränsa min rätt att yttra mig och krävde att jag inte längre skulle driva fall med balkongflickor – mord på invandrade flickor – offentligt, varken i riksdagen eller i organisationen Varken hora eller kuvad. Strax före sommaren stoppade även talespersonen i arbetsmarknadsutskottet min interpellation om invandrade kvinnor som bott i Sverige mellan sju och 35 år men både saknar färdigheter i svenska språket och en egen försörjning eftersom man tidigt blir bortgift i hederskulturen.

Karlsson påstår att mitt förslag om att skolflickor ska slippa bära slöja under skoldagen är ett hot mot religionsfriheten. För mig går barnens rätt först. På samma sätt som kvinnors rättigheter väger tyngre än religionsfriheten i frågan om samvetsklausul mot att utföra aborter. Jag står på kvinnornas och barnens sida.

Karlsson anklagar mig för att vara frånvarande. Jag var sjukskriven på grund av utfrysning och mobbning. Hon anför också ett grovt misstag jag gjorde på sociala medier för över tre år sedan i samband med att jag obetänksamt delade en film med rasistiskt innehåll om polygami eftersom jag lurades av en SVT-logga. Efter 23 minuter tog jag bort det och bad i ett pressmeddelande om ursäkt samt tog avstånd från innehållet i klippet. Denna ursäkt har jag sedan upprepat. Partistyrelsen och jag enades i en uppgörelse 2017 om att ”lämna detta bakom oss”.

Det är vanligt inom vänstern att anklaga oss utlandsfödda feminister som kämpar mot hedersförtrycket. Det vore bättre om Vänsterpartiet bedrev opposition mot regeringen i stället för att göra personpåhopp på en feminist som själv bestämt sig för att lämna partiet”.

Amineh Kakabaveh
Oberoende socialistisk riksdagsledamot, tidigare (V)

Länk till artikeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.