Fokus och ETC uppmärksammar uppropet!

ETC 181105

Fokus 181104:
Kakabaveh (V) : ”Jag får inga svar från styrelsen”

”Veckans parlamentariker är Vänsterpartiets Amineh Kakadabeh som både för en kamp mot hedersförtryck och sitt egna parti.

Vad är din kortversion av allt som skett?
– För tre och ett halvt år sedan, sommaren 2015, skrev jag en debattartikel om moralpoliser i Stockholms förorter som terroriserar kvinnor. Partiledningen svarade med att på debattplats hoppa på mig. Från hösten 2016 deltog jag i medlingsmöten tillsammans med partisekreteraren och en inhyrd medlare, med anledning av den ömsesidiga brist på förtroende som fanns mellan mig och partiledningen. Det skedde en skriftlig uppgörelse på mitt initiativ. Bland annat fick jag ett löfte om att offentliga påhopp på mig skulle upphöra. Men enskilda VU-ledamöter bröt sedan denna uppgörelse. Därmed var också min respekt för uppgörelsen, såväl som min tilltro till partiledningens uppriktighet i ambitionen att verkligen uppnå en lösning på konflikten, förlorad.

– Jag vill driva den politik som vänstern står för. Sedan har jag fokuserat extra mycket på de frågor vi varit otydliga i – kampen mot hedersförtryck och fundamentalism. Kvinnors och barns rättigheter ska inte begränsas. Det är fel att religiösa samfund får skattemedel för att upprätthålla förtryck och segregation. Eller att Sverige haft en nämndeman som vill att sharia styr samhället. Vi måsta prata om dessa frågor, det handlar om grundläggande demokratiska och mänskliga rättigheter.

Utöver att lyfta upp frågan och prata om det, vad mer konkret betyder den politiska kampen du för?
– Barn ska inte gå i särskilda religiösa skolor, oavsett religion. De ska lära sig om religion där beprövad vetenskap styr och inte vidskepelse. Varför ska vi ha slöja, religiösa symboler eller omskärelse på barn? Låt barnen själv få bestämma när de blir vuxna. I Sverige har vi skrivit under barnkonventionen. Då kan inte de svenska lagarna undermineras av tradition och religion. Det är beklämmande och en politisk feghet”.

Läs artikeln här!

ETC 181105:
Nytt V-upprop till stöd för Amineh Kakabaveh

”Flera framträdande vänsterpartister både kommunalt, regionalt och på riksplanet har skrivit under en protestlista riktad mot Vänsterpartiets ledning. Skälet är att riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh inte har tilldelats ett större inflytande i riksdagsarbetet. Totalt har över 150 personer skrivit under.
Wiwi-Anne Johansson, före detta riksdagsledamot och en av de som skrivit på protestlistan:
– Det finns inget annat ord än mobbning. Man måste på något sätt se utanför sig själv, jag tycker man beter sig på förskolenivå. Det är inte professionellt och inte bra för politiken, säger hon med anledning av partiledningens agerande”.

Läs artikeln här!

(Tyvärr är båda artiklarna låsta och endast åtkomliga för prenumeranter!)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.