Internationella Flickadagen


Idag på den internationella Flickadagen lyfter vi flickors rättigheter här hemma och i världen. 650 miljoner flickor i världen gifts bort innan de fyller 18 år. Alltså 650 000 000 barn som hindras gå i skolan eller fortsätta sin skolgång. Miljontals barn tvingas till farligt barnarbete. Många barn, främst flickor, arbetar som hemhjälp. Flickor hör till de mest utsatta, eftersom ingen ser vad som försiggår inom hemmets väggar. Utsatthet för olika former av övergrepp av sina arbetsgivare.

I krig och konflikter är främst barn, flickor och kvinnor drabbade. Vi glömmer aldrig t.ex. Yezidiflickorna som utsattes för IS islamistiska fundamentalistiska barbariska övergrepp och våldtäkter, flickorna som bortrövades av Boko Haram i Nigeria eller flickorna i Kongo- Kinshasa som utsatts för övergrepp och våldtäkter.

Enligt FN är omkring 200 miljoner flickor och kvinnor könsstympade.
Idag är det också ett år sen Metoo startade. Tiotusentals kvinnor och flickor har vittnat om sexuella övergrepp. Många av dem var unga flickor när övergreppen skedde. Av Sverige, som medlem i FN:s säkerhetsråd, förväntas att de går i bräschen för att lyfta kvinnor och flickors situation, både nationellt i våra förorter där företeelser som barn- och tvångsäktenskap förekommer, där tusentals flickor och kvinnor inte får bestämma vem de ska gifta sig med, vilken utbildning de ska välja, vilken klädsel eller vem de ska umgås med m.m. Sverige måste våga agera internationellt mot övergrepp och diskriminering som i många länders lagar finns trots att de är medlemmar i FN.
Nolltolerans måste gälla mot erkännande av barnäktenskap i Sverige.
Nolltolerans mot arrangerade äktenskap
– Könsstympning
– Könsapartheid med religiösa och kulturella förtecken.
– Ingen slöja på barn

//Amineh Kakabaveh, ordf. Varken hora eller kuvad

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.