I SvD: ”Enkät visar tydligt förtryck i Stockholms förorter”

Artikeln ursprungligen publicerad i Svenska Dagbladet.
____

Debatten om diskriminering, förtryck och våld i hederns namn rasade återigen under förra året. Nu har vi kommit så långt att inte bara svenskarna som har flyttat ifrån våra könssegregerade så kallade invandrartäta förorter där männen dominerar stadsbilden utan flera progressiva invandrarkvinnor uttryckte också längtan efter att flytta därifrån. Dessa kvinnor känner sig bevakade av religiösa kyskhetsvakter vilka kontrollerar kvinnors klädsel och skapar en atmosfär där kvinnor inte känner sig välkomna på offentliga platser, inte ens på caféer.

Efter Carin Götblads senaste (2014) utredning som hon gjorde på regeringens uppdrag vet vi att över 100 000 ungdomar i Sverige växer upp med begränsningar, kontroll och i vissa fall hot och våld i hederns namn (år 2009 låg siffran på 70 000). Som varje år i januari högtidlighåller vi nu också minnet av Fadime Sahindal som innan hon mördades av sin far gjorde enastående insatser för ”invandrartjejers lika rättigheter” som hon brukade beskriva sin kamp. Vi i föreningen Varken hora eller kuvad var intresserade av en uppdatering om ”invandrartjejers” situation idag och därför har vi genomfört en studie där 1100 ungdomar i vissa segregerade områden fått svara på en enkät.

Vi ville veta hur deras liv ser ut och vilka begränsningar de eventuellt lever under. De som svarat på enkäten är mellan 12 och 18 år och bor i olika förorter runt Stockholm. Resultatet är en tydlig indikator på diskriminering och förtryck i hederns namn från dessa socialt utsatta förorter.

Vår studie visar bland annat att 81 procent av killarna som svarar i studien menar att de har ett ansvar för sina systrar och att de måste beter sig på ett ”bra” sätt som inte drar skam över familjen. Den visar också att 83 procent av tjejerna i vår studie inte får ha killkompisar och att 73 procent av tjejerna inte får inleda kärleksrelationer innan de gifter sig. 28 procent av tjejerna upplever att de kontrolleras ”mycket hårt” av sina manliga släktingar och föräldrar. Allt detta är tydliga indikationer på att dessa ungdomar, både flickor och pojkar, lever i en hederskontext och att detta är extra påtagligt bland flickorna. När det gäller fritidsaktiviteter och sport där killar är med, både i skolan och utanför, får 56 procent av flickorna inte alls delta. 43 procent får inte delta i simning.

Därför är det brådskande att agera mot den diskriminerande sociala kontrollen som ungdomar utsätts för. Det handlar om att garantera att de framsteg som den svenska feministiska rörelsen har gjort under över hundra år ska gälla alla, framförallt barn och kvinnor, och även dem som bor i förorten. De krav på lika rättigheter som Fadime beskrev år 2001 är ännu idag långt ifrån uppfyllda. Ungdomars liv begränsas ännu idag i namn av religioner, traditioner och kulturer liksom på Fadimes tid. En del av dem rymmer från hemmet, en del gifts bort och några ”faller” från balkonger där vi saknar forskning och ordentliga utredningar.

Ska vi ha lika rättigheter för alla, då behöver vår feministiska regering driva en jämställdhetspolitik som inkluderar våra könssegregerade förorter. Efter 14 år av Fadime-debatter och stora satsningar på akuta åtgärder för att rädda de redan hotade flickorna, kan vi inte förvänta oss att heders- och kyskhetskontrollen upphör. Insatser behövs ännu mer än tidigare och de bör riktas till skolan, SFI och speciellt till de grupper vilka samlas i manliga föreningar och religiösa samfund och odlar hederskulturer.

Sverige står inför stora och nya utmaningar med människor som flyr från länder där kvinnoförtrycket är lagligt och sanktioneras av familjerna, samhället och det juridiska och politiska systemet. När flyktingar kommer från olika könssegregerade samhällen är det extra viktigt att insatser för jämställdhet kommer igång. Annars är det sannolikt att siffran för de 100 000 diskriminerade ungdomar som det idag handlar om, kommer att stiga på nytt vid nästa utredningstillfälle. Det är nödvändigt och akut med en nationell handlingsplan liksom handlingsplaner för alla skolor, socialtjänsten, Migrationsverket och asylmottagningarna om rättighetsetiketter, demokrati och respekten för kvinnors och barns rättigheter.

Amineh Kakabaveh 

ordförande i föreningen Varken Hora eller Kuvad

Annonser

5 responses to “I SvD: ”Enkät visar tydligt förtryck i Stockholms förorter”

 1. Det bästa vore kanske att människor bosätter sig där deras kultur passar in bäst? Wahhabbister skickas till Saudiarabien och ateister till Sverige.

 2. Stort tack till Amineh Kakabaveh! Jag hoppas att hon kan fortsätta inom Vänsterpartiet eller att det bildas ett nytt parti om Vänsterpartiet inte vill ta upp dessa viktiga ämnen.

  Jag har idag läst på partiets hemsida att Amineh Kakabaveh får ta time-out pga en Facebookkommentar, som jag inte kan läsa eftersom jag inte är på Facebook, och en film på youtube som hon hade gillat. Kanske var detta bara en anledning att bli av med Amineh. Hoppas hon fortsätta med sin kamp mot hedersförtryck. Det borde vara en självklarhet att ett feministiskt och socialistiskt parti stöder denna kamp. Jag undrar vilken sida Vänsterpartiet står på.

  Här är artikeln på Vänsterpartiets hemsida:

  http://www.vansterpartiet.se/amineh-kakabaveh-tar-paus-fran-sitt-utatriktade-politiska-arbete

  Jag tillåter mig att sätta in min kommentar här, hoppas det är okej. Jag vet ju inte om Vänsterpartiet kommer att godkänna den:

  Jag tycker det är synd att Amineh Kakabaveh får ta paus. Jag vet inte vad hon skrev på sin Facebook-sida, detta är ju om jag har förstod rätt problemet. Hon gjorde ett misstag med en film från Nordisk Ungdom, men det var uppenbart osynligt att filmen kom från denna organisation. Det är på youtube inte alltid så lätt att se något sådant. Jag försöker alltid att akta vad jag gillar där.

  Jag tror att Aron Etzler har varit så upprört pga något annat. Amineh Kakabaveh är mycket engagerad emot hedersförtryck ihop med andra kvinnor (med t ex turkisk bakgrund) i Stockholmsförorter. Man kan absolut inte säga att hon gör något rasistiskt. Liksom Nalin Pekgul är hon engagerad emot förtryck och hon kan dessa ämnen. Denna bild har jag fått av samtal och diskussioner Amineh deltog i och som jag såg på youtube.

  Jag har under de senaste månaderna tänkt om jag skulle bli medlem i Vänsterpartiet. Jag tänker och tänker. När det gäller välfärdsfrågor och solidaritet med flyktingarna är (V) helt på rätt spår. Jag är tacksam för partiets och inte minst Jonas Sjöstedts engagemang emot den röd-gröna regeringens inhumana flyktingpolitik och emot den inhumana välfärdspolitiken som särskilt Alliansen körde. Och med Amineh Kakabaveh fanns det också en kvinna inom partiet som tog upp ämnet hedersförtryck i islams namn. Då skulle (V) vara rätt parti för mig. Men det känns så här att Vänsterpartiet helt enkelt är på fel sida när det gäller kampen emot religiös fanatism (dvs islamism OCH kristlig fundamentalism). Partiet måste akta att inte förlora sin trovärdighet som feministiskt parti när det gäller dessa ämnen. Man borde inte lämna ämnen som hedersförtryck och islamism till Sverigedemokraterna eller andra högerpartier, som vill använda dessa frågor bara som argument för att diskriminera och stänga av människor med bakgrund i t ex Mellanöstern ur vårt samhälle och för att stänga gränserna för flyktingarna. Det känns så här att några inom (V), som är rädda för dessa frågor, äntligen har hittat något emot Amineh Kakabaveh.

  Hoppas hon kommer snart tillbaka eller att det någon gång finns ett annat socialistiskt, humanistiskt och för min del också gärna feministiskt parti, som tar upp de känsliga ämnen som hedersförtryck, kvinnoförakt och hbtq-fientlighet i religionens namn, antisemitism samt religiös fanatism innanför och utanför Sverige. Detta borde vara en självklarhet för ett frihetligt socialistiskt och feministiskt parti.

  Ett annat ämne där (V) borde skärpa sig och ändra sin kurs är den där ensidighet i Israel-Palestina-konflikten. (V) borde tydligare kritisera Hamas och de arabiska diktaturstaterna.

  Kulturrelativism och feghet behövs inte.

  • Jag kan inte vara mer enig med dig Torsten. Att avsändarna var rasister har inte som jag ser det med saken att göra. T.o.m. en migrationsassistent som gör abort på ett vitt barn och skaffar mulattbarn (eller tvärt om) är naturligtvis en rasist. Smygrasismen är utbredd i Sverige och ”ras” är inte ”religion”. Avsändaren hör inte till saken, men innehållet i det som sägs eller görs.

   Vänstern behöver en uppryckning på detta område. Det är faktiskt en av tre anledningar att jag inte kunnat gå med i Vänsterpartiet.

   1. Att V inte tar tillräckligt avstånd från dessa medeltida vidrigheter som Amineh tar upp realpolitiskt, men istället deltagit i importen av problemet istället för att vi hjälper fler människor på plats för samma summa pengar. (Endast SD har gjort rätt)

   2. Att V inte på allvar ser behovet av balans med naturen som en del i en rimlig Miljöpolitik nationellt och internationellt. (Det gör inget annat parti förutom det jag startat)

   3. Ytterligare positivt vore hövlighet mot meningsmotståndare inom politiken, inte kalla dem ”bruna” eller ”rasister” när det inte är sant. Att ha folk som beter sig vidrigt på högerpartiet SDs möten är ex. direkt olämpligt vad gäller yttrandefrihet och mötesfrihet och tar bort fokus från de frågor där man kan dra röster från SD, ex. i de fördelningspolitiska frågorna där MP och S likt borgarpartierna övergett folket.

   Vad gäller fördelningspolitik och fredlighet är V oftast ett bra parti förutom vad gäller den olagliga invasionen av Libyen. http://www.proletaren.se/utrikes-mellanostern/antiiimperialism-eller-bombvanster

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s