Fråga till Bildt: Om demokratiska rättigheter, kvinnornas rättigheter och forskningens frihet i Turkiet

Under de senaste veckorna har vi fått veta att Turkiet har fler fängslade journalister än stater som Iran och Kina. Yttrandefriheten står inte högt i kurs hos den turkiska regeringen och domstolarna. Men det är inte bara journalister som drabbas av de grova inskränkningarna av yttrandefriheten. Även vetenskapliga forskare som levererar för regeringen, myndigheter och reaktionära domstolar obekväma forskningsresultat utsätts för myndigheters och domstolars förföljelser. Ett exempel är forskaren Pinar Selek som är en framstående forskare när det gäller att kartlägga kvinnornas situation i det turkiska samhället. Hennes forskningsresultat avslöjar hur det patriarkala förtrycket fungerar. Domstolsväsendets förföljelser av henne är i sig en bekräftelse på hur detta förtryck fungerar. Domstolen drar sig i Pinar Seleks fall inte från att frångå landets egna lagar för att driva processen mot henne vidare och försöka få henne fälld. Förföljelserna av journalister, forskare, konstnärer, författare och andra intellektuella har uppenbarligen den turkiska regeringens välsignelse, vilket bl.a. kommer fram när landets inrikesminister kallar samhällskritiska röster bland landets intellektuella för ”terrorismens bakgård”. När en regeringsmedlem använder ett ordval som terrorist mot journalister och forskare, då har man kommit långt i sin fientlighet mot konstens och forskningens frihet, demokratin och som i Pinar Seleks fall även kvinnornas rättigheter.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vad avser ministern att göra inom EU och för Sveriges del som enskild stat för att stärka yttrandefriheten, forskningens frihet och kvinnornas rättigheter i Turkiet?

Annonser

One response to “Fråga till Bildt: Om demokratiska rättigheter, kvinnornas rättigheter och forskningens frihet i Turkiet

  1. Utrota PKK är en bra start.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s