Sommarhälsning (och två frågor till Bildt)

Kära läsare,
Eftersom tiden är knapp och att det finns andra sociala medier (t.ex. Facebook) så har jag  inte varit lika aktiv att uppdatera denna sida. Förhoppningsvis har ni följt mitt arbete via båda Facebook och riksdagens hemsida,  men även via Varken hora eller kuvad!

Nu är det sommar och det kommer att bli lite lugnare här hemma p.g.a. semesterledigheten. Tyvärr blir världen allt mer orättvis, krigisk, fattig och förtryckande.

Har bl.a. ställt nedanstående frågor till utrikesminister Carl Bildt, som rör
barnarbete samt statskuppen i Paraguay.

Kommer även ett par artiklar om olika frågor under sommaren!
Önskar er alla en skön sommar!

_______________________________________

Det ökande barnarbetet i världen

I samband med Internationella dagen mot barnarbete, uppgav FN:s två oberoende experter, Gulnara Shahinian och Maalla M’jid, på mänskliga rättigheter att det i dag finns 215 miljoner barn som arbetar över hela världen. Mer än hälften utsätts för de värsta formerna av barnarbete, inklusive sexuellt utnyttjande och utnyttjande som arbetskraft. Både Gulnara Shahinian och Maalla M’jid delar den Internationella arbetsorganisationens (ILO) oro för att ansträngningarna för att eliminera de värsta formerna av barnarbete tappat fart. Barnkonventionens artikel 32 säger: ”Konventionsstaterna erkänner barnets rätt till skydd mot ekonomiskt utnyttjande och mot att utföra arbete som kan vara farligt eller hindra barnets utbildning, eller vara skadligt för barnets hälsa eller fysiska, psykiska, andliga, moraliska eller sociala utveckling ”. Den sektor där barnarbete är mest förekommande är jordbruket, gruvnäringen och arbeten i stenbrott. Barnarbete inom jordbruket förekommer i bomulls-, sockerrörs-, tobaks- och kaffeproduktionen och inom boskapsskötseln. Inom industrin rör det sig om tillverkning av kläder, mattor och skor samt tegelproduktion. Även inom guld-, diamant- och kolproduktionen är det förekommande. Barnarbete är fortfarande ett stort problem i många utvecklingsländer men också i välutvecklade länder. Vi köper och använder fortfarande kläder, husgeråd, datorer, telefoner och andra produkter tillverkade av barn. Barnarbete förekommer också i elektronikbranschen, nu senast har det avslöjats att barn tillverkar Apples produkter i Kina. Min fråga till utrikesministern Carl Bildt är: Vilka åtgärder avser ministern att vidta inom FN, EU och andra internationella organ för att det ökande barnarbetet inom jordbruk, industri och andra näringsgrenar ska hejdas?
_______________________________________

Statskupp i Paraguay

39 senatorer på yttersta högern ”avsatte” genom en juridisk rättsprocess den folkvalde presidenten i Paraguay, Fernando Lugo. Det är den gamla högern från Partido Colorado, diktatorn Stroessners parti, som iscensatt en juridisk ”process” för att störta Lugo. Det är en de facto statskupp. Den gör sig återigen påmind i Latinamerika. För drygt 3 år sen avsattes Zelaya i Honduras. Det är högerns stora misslyckande i Latinamerika som förlorar demokratiska val och desperat väljer att störta folkvalda presidenter. I huvudstaden samlas folkrörelserna för att ge sitt stöd till Lugo. UNASUR och flera latinamerikanska presidenter fördömer den de facto statskupp. Brasilien föreslår avstänga Paraguay från både UNASUR och MERCOSUR. Paraguays president Fernando Lugo avsattes i förra veckan hastigt av en parlamentarisk ”riksrätt” som av allt att döma är en statskupp. En så kort ”riksrätt” kan inte ens kallas summarisk. Antidemokratiska krafter har utnyttjat mordet på bönder i Curuguaty, som kämpade för att återta obrukad jord, för att i all hast driva igenom en statskupp, kosmetiskt utmålad som riksrätt. Syftet var att avsätta presidenten Fernando Lugo, vars regering åstadkommit betydande folkliga förankrade sociala förändringar i Paraguay. De två traditionella partierna i Paraguay, Colorado och Liberala partiet, de ligger bakom kuppen. De är samtidigt även ansvariga för de djupgående sociala och ekonomiska klyftorna i landet. Paraguay är bland de tio mest ojämlika länderna i världen. 1 % av de rika kontrollerar 77 % av jorden och Cargill, Monsanto och Shell har fördrivit bönderna från sina marker. Statskuppen är ett tydligt brott mot demokratin och syftar till att destabilisera demokratiskt valda regeringar i Latinamerika. Latinamerika har unisont fördömt den parlamentariska statskuppen. Vad avser ministern att göra för att försvara Paraguays demokrati och fördöma den odemokratiska statskuppen?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s