Fråga rörande fängslandet av kurdiska politiker i Turkiet

Repressionen och förtrycket mot kvinnor är omfattande i olika delar av världen. Turkiet är ett kandidatland till EU. Därför har omvärlden och jag stora förväntningar när det gäller respekten för yttrandefrihet, demokrati, kurdernas rättigheter samt kvinnors rättigheter. Med anledning av detta har jag varit engagerad i demokrati och mänskliga rättigheters frågor i bl.a.  Turkiet. Nu senast har jag bland annat ställt frågan nedan till utrikesminister Carl Bildt.

_________________________________________

I torsdags 24 maj 2012 dömde turkisk domstol återigen den kurdiska parlamentsledamoten och mottagaren av Europaparlamentets pris för mänskliga rättigheter, Leyla Zana till fängelse. En dag efter den 25 maj 2012 dömde turkisk domstol även den kurdiska parlamentsledamoten och DTK:s (Demokratiska samhällskongressen) språkrör Aysel Tugluk tillfängelse. Aysel Tugluk har dömts till 1 år och 15 dagars fängelse för två tal hon
hållit år 2007. Tugluk anklagas för att ha ”bedrivit propaganda för en illegal organisation” på grund av ett tal hon hållit under den numera förbjudna Demokratiska samhällspartiet DTP:s kongress. Leyla Zana har dömts till tio års fängelse för nio tal hon hållit mellan åren 2007-2008. Hon anklagas för att ha ”begått brott på uppdrag av en illegal organisation, trots icke-medlemskap” och ”bedrivit propaganda för en illegal organisation”. Leyla Zana har redan tidigare avtjänat tio år i turkiskt fängelse. Hon var den första kurdiska kvinnan som valdes in i det turkiska parlamentet 1991. År 1994 dömdes hon till 15 års fängelse för att ha talat på kurdiska och burit ett pannband med de kurdiska färgerna grönt, rött och gult under parlamentseden. Leyla Zana frigavs inte förrän tio år senare efter påtryckningar från Europadomstolen. 1995 fick hon Europaparlamentets Sacharovpris för tankefrihet, men kunde inte ta emot priset förrän 2004. Att förbjuda människor att hålla tal om eller på annat sätt ge uttryck för det kurdiska folket kulturella rättigheter är ett allvarligt brott mot den yttrandefrihet som krävs för en fungerande demokrati.
Jag vill fråga utrikesministern vad han avser att gör för Sveriges del och inom EU för att förmå den turkiska  saten att respektera demokrati och yttrandefrihet och att Leyla Zana och Aysel Tugluk friges?

Annonser

One response to “Fråga rörande fängslandet av kurdiska politiker i Turkiet

  1. Givetvis skall de som stödjer terrororganisationer som PKK ställas inför domstol.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s