Idag är årsdagen av Halabja!

Denna dag ska vi hedra alla offren och de som än idag lider pga effekterna, både psykiska och fyrkiska skadorna! Även om det har gått över två decennier då gick Saddam Hussein till angrepp mot sitt lands kurdiska befolkning med kemiskvapen, så har minnena inte läckt hos hundratusentals människor. Jag tillsammans med mina Komalah kamrater befann vi oss också i Kurdistan Irak,  inte så långt från staden Halabja. I Irak fanns inga nyheter om att över 5000 människor hade orustats. Utan först via våra kamrater som inte längre var kontaktbara, då nästa alla  dog i attacken, fickreda på massaken. Inga utländska journalister var på plats utan senare var det iranska journlaister som rapporterade om händelserna. Den irakiska militären mördade under sin kampanj närmare 200 000 kurder. Bland alla nesliga förbrytelser som den irakiska militären gjorde sig skyldig till var angreppet på Halabja. Där använde man gas för att döda befolkningen. 5 000 människor – män, kvinnor och barn – mördades urskillningslöst inom loppet på någon timma. Vad det handlade om var ett försök till ren och skär utrotning.

Saddam Hussein kunde inte i likhet med andra regimer i regionen uthärda att den kurdiska befolkningen krävde sina nationella och kulturella rättigheter.  Han kunde inte uthärda att kurderna krävde nationell självbestämmanderätt och kämpade för den. Hans lösning var folkmord – utrotning.
Efter Kuwaitkriget upphörde man att lita på honom och hans regim. Man inledde en ekonomisk blockad som slutade i att USA i strid med folkrätten ockuperade landet.

I blockaden av Irak ingick de s.k. flygförbudzonerna som gav landets kurdiska befolkning skydd. Kurderna kunde börja utveckla sitt regionala självstyre. USA-alliansens ockupation har dock inte skapat något stabilt styre och fred i Irak och inte heller i Kurdistan.

Men vi bör idag hålla i minnet att Irak är ett land i krig och kaos – ett krig och ett kaos som redan kostat fler liv än Anfal-kampanjen. Det spelar ingen roll vilken statistisk räknemetod vi än använder. Människor mördas och lemlästas varje dag. Kvinnornas situation har blivit mycket sämre! Förslag på en Sharia lag finns redan att kvinnor måste bära slöja och det ska finna klädd kod precis som i Iran. Prostitution, könsstympning och hedersmord är omfattande i hela landet och i Kurdistan! Människoliv går till spillo varje dag. Vi högtidlighåller inte bara minnet av offren i Halabja och för Anfal-kampanjen. Vi måste få slut på mördandet. Vi måste få slut på kriget. Slut på förtryck, ockupation och krig. Det vi måste uppnå frihet, demokrati, befrielse  och fred.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s