Hemma från Guatemala

Har kommit hem efter flera dagars resande från Guatemala! Valet de 11 september blev dessvärre ett nederlag för vänster och radikalism – något som var väntat då landet styrs av en oligarki. Vänstern hade inte någon chans att komma ut i medier och på grund av säkerhetsaspekten går det heller inte att ha öppna möten med väljarna. Det gamla regeringspartiet som kallar sig socialdemokrater, ledda av den förre presidenten, har helt raderats ut. Det gick rykten om att gamla Colom-väljare denna gång röstade på det nyliberala partiet Lider. Generalen Otto Perez som har blodiga händer fick flest röster. Han fick dock inte den tillräckliga majoriteten för att vinna. Det blir en ytterligare omgång mellan honom och Lider.

Vi besökte olika byar och orter där den enade vänstern (Winaq, Ann och URNG) Frente Amplio inte fick ställa upp med sina kandidater i kommunvalet. Totalt 251 kandidater från valalliansen förvägrades den rätten. Vi träffade nobelpristagaren Rigoberta Menchu, på valmöte och på sittkonto,  den f.d. gerillaledaren och nuvarande ordf. för ANN. Vi besökte även URNG:s högkvarter i Guatemla City. Även om vänstern har fått lida så finns den ett hopp om en bättre framtid, nu när den radikala vänstern tillsammans med Winaq som är urbefolkningens parti har bildat Frente Amplio.

Nedan pressmeddelande handlar om syftet med resan till Guatemala

Amineh Kakabaveh riksdagsledamot (V) och Ann Margarethe Livh, gruppledare för (V) i Stadshuset och tillika ordförande för Vänsterns Internationella Forum (VIF) åker i dag till Guatemala för att bevaka det allmänna valet som hålls den 11 september.

– Valet den 11.e september är ett ödesval för Guatemalas fattiga och för Guatemalas kvinnor, säger Amineh Kakabaveh.

För bara någon månad sedan stoppades regeringspartiet UNE:s  presidentkandidat Sandra Torras från att ställa upp, vilket lett till att UNE nu inte har någon kandidat.

– Att stoppa kandidater är självklart olagligt, men lagen respekteras inte i Guatemala, där den yttersta högern och olika drogsyndikat har makten. Högerkrafterna och drogsyndikatens kandidat är generalen Otto Pérez som har ofantliga resurser till sitt förfogande för sin valkampanj. De få sociala projekt, som riktar sig till landets allra fattigaste och som startades upp under den nuvarande regimen, riskerar nu att avbrytas.

Guatemala är ett våldsamt land där det 30-åriga inbördeskriget satt djupa spår hos människor, och problemen med fattigdom och analfabetism är ofantliga.

– Att valet går rätt till är en förutsättning för att en demokratisk process ska kunna starta i Guatemala. Därför är det viktigt att internationella valövervakare finns på plats. Vårt bidrag som valobservatörer bidrar förhoppningsvis till att kvinnors ställning stärks, avslutar Amine Kakabaveh.

Annonser

One response to “Hemma från Guatemala

  1. Hej! Jag var ocksa internationell observator under valet i Guatemala, sannerligen en intressant upplevelse. Angaende Sandra Torres tycker jag det ar viktigt att poangtera att det ar ett av de fall dar lagen faktiskt har fungerat i Gautemala. Sandra Torres var fram till april i ar gift med nuvarande president Alvaro Colom. I Guatemalas forfattning finns en lag som stoppar familjemedlemmar till den sittande presidenten att stalla upp som kandidater, for att forhindra att makten stannar inom en familj vilket landet har haft problem med forr, speciellt under krigsaren. Vad Sandra Torres gjorde var att havda att det var hennes ” mannskliga rattighet att stalla upp i valet” och skilde sig fran sin man enbart for att kunna stalla upp som kandidat. ”Todo para ti Guatemala” (Allt for dig Guatemala) var hennes slogan. Det rader dock ingen tvekan om att skilsmassan enbart var ett forsok att kringga lagen. Efter overvagande beslutade forfattningsdomstolen att inskrivningen av Sandra Torres stred mot lagen och som konsekvens blev hon diskvalificad. Det var inte ett arbitrart beslut da hon inte ar mindre ”nara familj” till den nuvarande presidenten nu an innan, de bor tex fortfarande tillsammans. Eftersom registreringen av presidentkandidater avslutades i maj, och UNE (hennes ex- mans parti) och koalitionspartnern GANA valde att satsa och registrera henne stod de darmed utan kandidat. Torres overklagade inte beslutet och uppmanade sina valjare att rosta blankt.

    For mig personligen var det ett valgrundat beslut da man speciellt inte i lander som Guatemala med det forflutna de har, skall uppmuntra folk att bryta och/eller forsoka kringga de lagar smom trots allt finns. Den ar den typen av ”ta lagen i egna hander nar det passar”-retorik som skapat den turbulens som landet fortfarande i stor grad lider av.

    Daremot har du ratt i att lagen ofta inte racker till i Guatemala, mest pa grund av att det saknas institutioner och medel for att implementera den. Det betyder dock inte att lagarna inte existerar. Det blir spannande att folja utvecklingen efter den 6e november, dagen for den andra rundan av presidentvalet.
    Halsningar fran El Salvador,
    Ida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s