Valet i Guatemla 11e sep är ett ödesval för landets fattiga

Jag ska bevaka valet den 11e sep i Guatemala tillsammans med Ann Margarethe Livh m.fl från vänsterpartiet.

Valet den 11.e september är ett ödesval för Guatemalas fattiga och för Guatemalas kvinnor.  För bara någon månad sedan stoppades  regeringspartiet UNE,s  presidentkandidat Sandra Torras från att ställa upp vilket lett till att UNE nu inte har någon kandidat.  

Ansvariga myndigheter  (Tribunal Supremo Electoral) vägrar registrera 21av  Frente Amplios borgmästarkandidater  i 9 olika valdistrikten. Frente Amplio är en koalition som består av de två vänsterpartierna URNG och ANN samt VIRNAQ som är ursprungsfolkens parti. Deras gemensamma presidentkandidat är fredspristagaren  Rigoberta Menchu.  Att stoppa kandidater  är självklart olagligt, men lagen respekteras inte i Guatemala., där den yttersta höger och olika drogsyndikat har makten. Högerkrafterna och drogsyndikaten  kandidat är   generalen Otto Pérez som har ofantliga resurser till sitt förfogande för sin valkampanj.  De få sociala projekt, som riktar sig till landets allra fattigaste kvinnor och barn som startats under den nuvarande regimen kommer självklart inte att stödjas av högern.

Guatemala är ett våldsamt land där det 30-åriga inbördeskriget satt djupa spår hos människor, och där fattigdomen och analfabetismen är ofantliga. Ett lagligt val är en förutsättning för att en demokratisk process ska kunna starta i Guatemala. Därför är det  viktigt att internationella valövervakare finns på plats.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s