Stöd till studenternas kamp i Chile

 

Mitt tal på Myttorget 25 aug för att södja studenternas kamp  i Chile.

Idag står vi här för att visa vår stöd och solidaritet till de chilenska studenternas protester mot Chiles ojämlika utbildningssystem och deras krav på en kostnadsfri utbildning av hög kvalitet.Utbildning är en grundläggande mänsklig rättighet inskriven i både FN:s Deklaration om de mänskliga rättigheterna och FN:s konvention om barnets rättigheter.

 

I Barnkonventionen, artikel 28, står att världens stater i har ansvar att förverkliga denna rättighet och grundutbildningen är obligatorisk och kostnadsfritt tillgänglig för alla. Inget av dessa åtaganden uppfylls idag av det chilenska utbildningssystemet. Det är ett avreglerat system där staten överlämnat ansvaret över utbildningen till bolag och banker som drivs mer av att maximera vinstintressen än att erbjuda en högkvalitativ utbildning.

Höga undervisningsavgifter, med en av världens dyraste universitetsutbildningar, och privata studielån med skyhöga räntesatser på 6-8 % gör högskoleutbildningen till en lukrativ affär.

 

Resultatet är en hög andel skuldsatta familjer och studenter och över 100 000 avhoppade studenter eller utexaminerade med betalningsanmärkningar pga obetalda studielån.

 

Samtidigt har det offentliga utbildningsväsendet urholkats på resurser, statens resurstilldelning täcker knappt 10 % av de 16 statliga universitetens budgetar och de resurssvaga kommunala skolorna bara befäster de djupa klyftorna i det chilenska samhället.

Sedan i maj har hundratusentals studerande genomfört massiva protester mot detta utbildningssystem. Med stöd av lärarförbundet kräver de att staten återtar ansvaret för utbildningssystemet, en kostnadsfri utbildning, ett nytt antagningssystem till högskoleutbildningen som minskar den sociala snedrekryteringen, en demokratisering av hela utbildningsväsendet, att staten övertar studiestödssystemet från bankerna och att möjligheten till vinster avskaffas i skolsystemet.

 

Den chilenska regeringen har vägrat bjuda in studenterna till dialog eller efterleva studenternas krav och i stället bemött demonstrationerna med brutalt polisvåld och massgripanden.

 

Studentledarna befinner sig i en väldig svår situation. De hotas till döds via sociala medier och parlamentariker tillhörande presidentens regeringsunderlag raljerar öppet över studenternas protester och krav. Många upplever förtrycket som en tillbakagång till diktaturåren

 

Som en led i de massiva studentprotesterna har även fackföreningsrörelsen genomfört en tvådagars generalstrejk 24-25 augusti. Likaså har Mapuchefolkets internationellt uppmärksammade demonstrationer och miljörörelsens omfattande mobiliseringar mot vattenkraftdammar i södra Chile som hotar förstöra strategiska sötvattenkällor bidragit till en vitalisering av den demokratiska folkrörelsen i Chile.

Vi kräver att
– Chiles regering, parlament och beslutsfattare hörsammar studenternas krav och inleder en dialog med studentrörelsen, lärarfacket m fl i syfte att från grunden förändra utbildningssystemet i enlighet med FN:s deklaration för mänskliga rättigheter och barnkonventionen.
– Den chilenska regeringen stoppar polisvåldet mot studenterna, offentligt fördömer hot och tillmälen mot studentledarna och skyddar deras liv.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s