Artikel i SVT Debatt om utvisningshotade Marzieh Kamangar

ASYL Marzieh Kamangar kommer från en väldig känd politiskt familj och känd för sin kamp mot förtrycket i Iran. Hennes far och två bröder har dödats eller  avrättats av den iranska regimen. Själv sitter hon nu i förvar i Märsta sedan två dygn tillbaka. Det står utom allt tvivel att Marzieh Kamanger vid ett återvändande till Iran kommer att gripas, torteras och dödas. Det skriver riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh (V) och författaren Kurdo Baksi, chefredaktör för Svartvitt.

Den 32-åriga tvåbarnsmamman Marzieh Kamangar är en politiskt aktiv kurdiska som är medlem i Komala – en huvudmotståndare till ayatollornas Teheran.  Marzieh Kamangar kommer från en väldig känd politiskt familj och känd för sin kamp mot förtrycket i Iran. Hennes far och två bröder har dödats eller  avrättats av Iranska regimen.
Marzieh var bara fyra år när regimen mördade hennes far. Hennes uppväxt präglades av förföljelse, allvarliga hot och trakasserier från regimen.  Utöver detta utsattes Marzieh för hot och svår misshandel från sin f d make som hon tvångsgiftes med.

Kvinnoförtryck, brott mot mänskliga rättigheter och förföljelse av kurder och särskilt av hennes familj påverkade henne att ansluta sig till den kurdiska motståndsrörelsen i Iran. Hon började sin politiska aktivitet med Komala. Hon ingick i en av Komalas hemliga celler i Iran och verkade aktivt mot regimen. När hennes politiska aktiviteter i  Komala blev kända för Teherans regim var hon tvungen att fly genast så att hon undvek tortyr och så småningom avrättning. Hon hann inte ens ta sina två barn med sig.

En av undertecknarna har besökt de hungerstrejkande vid Gustaf Adolfs torg i Göteborg i helgen. Det pågår hungerstrejk i två veckor pga hantering av asylansökningar. Polisen jagar och griper folk dagligen för att utvisa dem bland annat till Iran.

Idag är det ett känt faktum att den islamiska regimen i Iran gjort sig skyldig till grova brott mot de grundläggande mänskliga fri- och rättigheterna. Varje kritisk röst och varje legal och berättigad protest  tystas ned med brutala metoder i Iran. Tusentals människor har avrättats eller blivit utsatta för tortyr och förföljelser. Studenter, journalister och oliktänkande intellektuella har hamnat i fängelse och blivit utsatta för tortyr och massavrättningar. Alla dessa brott mot mänskligheten har dokumenteratas och uppmärksammats av en lång rad internationella organisationer. Ja, det är från ett sådant land och en sådan regim Kamangar har flytt.

Här i Sverige har Marzieh Kamangar fortsatt sin politiska verksamhet med Komala-TV som sänds i Iran via satellit och som har sin bas i Sverige. I Komala-TV verkar hon som programledare, reporter och kamerakvinna. Det står utom allt tvivel att Marzieh Kamanger vid ett återvändande till Iran kommer att gripas, torteras och dödas.

Sverige är ett känt land världen över för att vara ett demokratiskt land med respekt för de mänskliga fri- och rättigheterna. Asylsökande har lagt fram en lång rad bevis och handlingar för att styrka sina respektive asylskäl för Migrationsverket. Man har gjort allt för att beskriva och förklara alla de omständigheter som lett till att människor sökt asyl i Sverige. Men ingenting har hjälpt. Den dominerande motiveringen hos Migrationsverket är att avslå asylansökningar och  ifrågasätta asylsökandes trovärdighet. Detta går som en röd tråd genom alla avslagsbesked.
Under den långa vistelsen och ovissheten i Sverige har många asylsökande blivit utsatta för både fysiska och psykiska påfrestningar. Rent praktiskt har det handlat om att överleva som gömda flyktingar utan några som helst sociala eller juridiska rättigheter. Folk är tvungna att försörja sig under slavliknande arbetsförhållanden. Många har gått så långt att de nöjt sig med 10 eller 15 kronor per timme för att klara sig.

De avgörande orsakerna till att många inte kan återvända till Iran beror på att asylssökande har bedrivit politiska aktiviteter i hemlandet och/eller deltagit i politiska engagemang mot den iranska regimen här i exil. Hittills har många upprepade gånger presenterat dessa verksamheter med bekräftande intyg och handlingar för berörda svenska myndigheter. Den rådande politiska situationen i Iran präglas av kränkningar och kännetecknas av förtryck, tortyr och förföljelser av varje protesterande röst.

Amnesty International, FN:s Kommitté för de mänskliga fri- och rättigheterna, Röda Korset m fl ger stöd till vår beskrivning av de mänskliga rättigheterna i Iran. Till sist: Låt Marzieh Kamangar få asyl i Sverige! Allt annat är ett svek mot mänskligheten!

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot (V) och ordförande Varken hora eller kuvad
Kurdo Baksi, författare och chefredaktör för den mångkulturella tidskriften Svartvitt
Annonser

5 responses to “Artikel i SVT Debatt om utvisningshotade Marzieh Kamangar

  1. Den behandling av asylsökande som Sverige som nation gör sig skyldig till bevisar med ohygglig tydlighet att sd inte är det enda riksdagspartiet med en främlingsfientlig agenda. Det är moderaterna som via Tobias Billström styr på Migrationsverket. Det var och är moderaterna som sätter rejäla främlingsfientliga avtryck i svensk politik, sd är bara fronten bakom vilken moderaterna gömmer sig.

  2. Det är väldigt få politiker som tar upp migrationfrågor, men det
    gör du och det är värd att uppskattas. Verkligen!

  3. konstigt att hon inte greps eller själv blev avrättad innan hon lämnade Iran då?! Ingen som kanske förstått att hon antagligen både överdrivit och ljugit. Och passet – var är hennes pass?! Tyvärr finns det personer som utnyttjat systemet. Jag skulle inte heller vilja bo i Iran men att inte vilja bo där är inte samma sak som att man riskerar att dödas eller fängslas. Hade det funnits en sådan VERKLIG risk hade hon fått uppehållstillstånd från början. En massa personer får det hela tiden. Hon har uppenbarligen inte haft tillräckliga RIKTIGA o KORREKTA skäl.

  4. Det tror inte jag Emmy… vi som bor i det här landet vet
    att även om det ibland kan finnas viktiga/verkliga skäl så är det inte alltid så att de som har ett behov utav hjälp alltid också får den……

    Vi måste jobba extra hårt för att utforma en trygg och säker asylpolitik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s