Iran-artikel i Aftonbladet

Min och Ekim Caglars debattartikel om kvinnans asylskäl och Sveriges uteblivna reaktioner på steningshotade kvinnor i Iran:

Sakineh Mohammadi Ashtianis öde har åter aktualiserat ett ämne som alltför sällan tas på allvar. Tvåbarnsmammans påstådda otrohet har nämligen inneburit en överhängande risk för stening.

Med andra ord – ett ickebrott skulle straffas med perverst medeltida metoder ovärdiga alla­ stater. Straffet verkställdes inte och nu är det oklart om en avrättning genomförs på annat sätt. Just nu väntar minst 15 personer på att bli avrättade genom stening, de flesta av samma skäl som Ashtiani.

Problematiken är tydlig. Kvinnor som Ashtiani, som vid två tillfällen dömts för en otillåten relation och otrohet i äktenskapet, straffas med piskrapp, 99 gånger i detta fall, och i många fall med avrättningar. Det är resultatet av Irans sharialagar. Det är ett viktigt påpekande i tider då dubbel lagstiftning krävs på alltfler fronter i Europa. Därför måste man benämna saker vid dess rätta namn, då fundamentalismen och sharialagstiftningen skördar offer på de mest råa sätt i exempelvis Iran.

Nyligen uppmanade EU:s utrikesminister Catherine Ashton Iran att hålla sig till internationella konventioner om mänskliga rättigheter, vilka landet bryter när steningar är en naturaliserad del av statens bestraffningssystem och när minderåriga döms till döden.

Men kanske är det framförallt det norska ingripandet som gläder människorättsrörelsen i Iran. För i Norge kallades Irans ambassadör upp till UD där en kraftig markering mot behandlingen av framförallt Ashtiani framfördes. Detta med hänvisning till internationella folkrättsliga förpliktelser.

Läs resten här

Annonser

One response to “Iran-artikel i Aftonbladet

  1. det är så himla trist att Iran alltid har
    diskriminerat kvinnor på ett eller annat sätt, men nu när det gäller männskliga rättigheter bör Sverige sätta krut på saker och ting när många andra länder också gör det, för att även om inte Iran är tidsadekvata så är ju Sverige ett land som är det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s