Iran har avrättat fem kurdiska aktivister igår

11 november 2009 hängdes den unga kurdiska aktivisten Ehsan Fatahiyan för brott då han hade varit medlem i en kurdisk motståndsgrupp, den islamiska republiken kallar det ”moharebeh” dvs. strid mot Gud.

I Iran pågår avskyvärda avrättningar varje dag. Senast igår avrättades fem kurdiska aktivister på det Evin fängelset i Teheran. Farzad Kamangar, Ali Haiderian, Farhad Wekili, Shirin Alemholi och Mehdi Islamian.

 Samtliga är med kurdiskbakgrund. Eftersom den iranska regimens förtryck mot det kurdiska folket har en extra dimension. Och dödsdömda kurdiska aktivister har ökat de senaste månaderna och 13 aktivister med kurdisk bakgrund står på avrättningslistan. De är studenter, och politiska aktivister som anklagas bland annat för att hota den nationella säkerheten eller för att vara ”Guds fiende”, endast för att ha varit regimkritiska.

 Några av de kvinnor och Shirin Alemholi är en av dem som blev avrättad igår morse 9e maj 2010 .

Det på går just nu en solidarisk hungerstrejk mot de avskyvärda och orättfärdiga dödsdomarna i fängelserna. De är hundratals andra kurdiska fångar, människorättsaktivister och regimkritiker som sitter i fängelserna anklagade för att hota den nationella säkerheten dvs. enligt regimen ”Guds fiender”.

Unrepresented Nations and Peoples Organisation (UNPO) har 227 kurdiska aktivister, lärare och journalister fängslats efter otillräckliga och bevis. Samtliga förnekats en försvarare även om de har en så tillåts inte advokaten att träffa sina klinter. Dessvärre har dömts till döden eller till långa villkorliga fängelsestraff.

Det är dags att den svenska regeringen och omvärlden agerar mot den islamiska republiken Iran.

Dessa avskyvära mord och avrättningar har vi från Vänsterpartiet fördömt (Läsa nedan pressmeddelande).

Vänsterpartiet:

Vi fördömer dagens avrättningar i Iran

Under tre decennier har den islamiska regimen mördat iranska författare, människorättsaktivister, journalister och intellektuella. Men på senare tid har repressionen hårdnat och dagens avrättningar är en del av en förnyad våg av förföljelser.

Vi i Vänsterpartiet har kraftfullt protesterat mot metoden att eliminera politiska motståndare med regeringsunderstödda mord, Det har också Amnesty och flera andra människorättsorganisationer gjort, men idag som så många gånger förr klingade protesterna ohörda och fem iranska demokratikämpar miste livet.

Vänsterpartiet vill med den här protesten sätta fokus på de människovidriga förhållandena i Iran och uppmana såväl regering som massmedia att mycket intensivare bevaka och protestera mot det som sker i Iran. Medan det internationella samfundet diskuterar huruvida Iran har kärnvapen eller inte så mördas människor i ett politiskt system som för länge sen förbrukat sitt existensberättigande.

Lars Ohly (V) Partiledare

Amineh Kakabaveh (V) Riksdagsledamot

Kontakt:

Amineh Kakabaveh 076-1301236

Vänsterpartiets presstjänst 070-620 00 64

Iran har idag avrättat fem människorättsaktivister, författare och sjurnalister: Farzad Kamangar, Shirin Alamhouli, Mehdi Eslamian, Farhad Vakilie och Ali Heydarian i Evinfängelset.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s