Manliga riksdagsledamöter gestaltar kvinnorättskämpar i pjäsen Seven

Pressmeddelande den 21 april 2010

Manliga riksdagsledamöter gestaltar kvinnorättskämpar i pjäsen Seven

För att uppmärksamma kvinnorättsaktivisters situation och kamp medverkar bland annat Mikael Damberg (S) & Olof Lavesson (M) i en unik uppsättning av pjäsen Seven på Riksdagen (Mittpolen, Riksgatan 2) torsdagen den 22 april klockan 13. Uppsättningen är särskilt viktig då Seven för första gången gestaltas av enbart män.

Runt om i hela världen höjs röster för mänskliga rättigheter. Under det senaste året har kvinnorättsaktivisters kamp uppmärksammats i föreställningen Seven på ungefär 30 olika platser under en turné med Riksteatern. Över 150 personer har medverkat på scen.

Torsdagen den 22 april klockan 13.00 sätter Riksdagens tvärpolitiska nätverk mot diskriminering och förtryck i hederns namn och Riksteatern upp Seven på Riksdagen. Michael Anefur (KD) kommer att läsa rollen som Mu Sochua, som nominerats till Nobels Fredspris, för sitt arbete mot trafficking och sexslaveri i Kambodja och grannlandet Thailand. Fredrik Malm (FP) kommer att läsa rollen som Annabella De Leon, som utsatts för dödshot på grund av sin kamp mot korruption för de fattigas, framförallt kvinnornas och ursprungsbefolkningens rättigheter, Guatemala.

Medverkar gör också Jacob Johnson (V) som Inez McCormack, Staffan Danielsson (C) som Marina Pisklakova, Olof Lavesson (M) som Hafsat Abiola, Mikael Damberg (S) som Mukhtar Mai och Mats Pertoft (MP) som Farida Azizi.

Seven är en dokumentär berättarteater som bygger på intervjuer med sju kvinnorättsaktivister från olika länder. Samtliga har övervunnit omöjliga odds i sin kamp för frihet och rättvisa. Trots att de sju kvinnorna har olika kulturell och religiös bakgrund och har råkat ut för helt skilda saker har de alla en sak gemensamt – en vilja att förändra såväl sin egen som sina medmänniskors situation, en vilja att kämpa för sina rättigheter.

– Det oerhört viktigt kvinnors situation lyfts av män och särskilt av politiska företrädare. Att manliga kolleger från samtliga riksdagspartier ställer upp för att läsa SEVEN är starkt, säger Amineh Kakabaveh (V), initiativtagare till bildandet av det tvärpolitiska nätverket i Riksdagen.

– Seven handlar om sju starka kvinnors kamp. Det känns viktigt att rollerna denna gång läses av män. Det förtryck som sker av kvinnor såväl här hemma som i andra delar av världen är en fråga för alla, såväl män som kvinnor. Detta måste vi alltid komma ihåg och påminna om, säger Olof Lavesson (M).

– För mig känns det viktigt att vara med och lyfta fram dessa frågor eftersom jämställdhetskampen inte känner några nationsgränser. Tyvärr förekommer förtryck av kvinnor över hela världen – också i vårt eget land. Det blir också spännande att uppleva hur dessa starka kvinnoberättelser upplevs när de läses av män, säger Mikael Damberg (S), som likt Lavesson är medlem i nätverket.

Ridån går upp klockan 13.00 vid Mittpolen, Riksdagen (Riksgatan 2). Välkommen att följa sju kvinnors verklighet och engageras i en resa du aldrig kommer att glömma.

För mer information, kontakta Amineh Kakabaveh (V) Telefon: 076-1301236 Mail: Amineh.kakabaveh@riksdagen.se

Eller Riksteatern: Hedda Krausz Sjögren, projektledare för Seven. Telefon 070-6737372

Seven är skriven av dramatikerna: Ruth Margraff, Anna Deveare-Smith, Susan Yankowitz , Carol K. Mack, Paula Cizmar, Catherine Filloux och Gail Kriegel www.riksteatern.se/templates/Produktion.aspx?id=8993

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s