Res en staty på Fadime Sahindal

Med anledning av gårdagens inslag i studio 1 ang. hdersroblematik och kvinnors mänskliga rättigheter vill jag att ni läser motionen längre ner i detta inlägg, en motion som jag på olika sätt har lyft i Sveriges riksdag samt för politikerna i Uppsala.

Jag lyfte detta på årsdagen på det tragiska mordet på Fadime Sahindal, då vi föreningen VHEK  i vanlig ordning hedrar hennes minne och anordnar seminarier. För mig, VHEK och likasinnade, som vill resa en staty av Fadime, handlar det inte om någon ytlig symbol – det handlar om invandrade flickors och kvinnors mänskliga fri- och rättigheter i det svenska samhället som lagstadgats i de olika internationella och nationella lagarna. När man hör på inslaget i studio 1 i går den 11 feb 2010, så vet man hur fruktansvärd vissa syn på kvinnors sexualitet är. Visar menar helt öppet att de tycker att vi kvinnor som har relation utanför äktenskapet är smutsiga, ”horor” utan värde. Men frågan är att om kvinnor är smutsiga när de haft samlag med en man, så borde också de tänka att det är samma sak för männen, som således bör bli ”horor”. Nejdå, det är medvetet val att det handlar om att kontrollera kvinnas sexualitet genom kyskhetskulturen, med följder som t.ex. oskuldkontroller.

 

Förslag på bronsstaty på Fadime Sahindal

 

Det har gått sju år sedan Fadime Sahindal mördades av sin egen far. Hon dödades för den kamp hon förde om rätten att själv bestämma över sitt liv och sin framtid. Enligt familjen hade Fadime vanhedrat dem genom sina livsval och sin pojkvän. För att återupprätta den förlorade hedern gentemot släkten straffades hon med döden.

Fadime kämpade mot hedersförtryck och för alla flickors samma rättigheter oavsett etniskt ursprung. Redan som ung (hon var ju ung – går det då att skriva redan som ung?) kände hon sig tvingad att föra denna kamp även i media och i det offentliga rummet. På ett seminarium i Sveriges riksdag, den 20 nov 2001, höll hon ett känslosamt tal om den situation som hon och tusentals andra flickor och kvinnor befinner sig i. Under konstant dödshot, med enastående mod utmanade hon både samhället och politikerna som svek och de egna konservativa grupperna som sanktionerade eller blundade inför kyskhets- och hedersetikens konsekvenser. (Allt detta medan hon levde under konstant dödshot.)

Det tragiska mordet på Fadime Sahindal väckte debatt och ilska. Kampen mot den hederskodex som såväl flickor och kvinnor som pojkar och män tvingas inrätta sina liv efter fortgår (lång och svår mening). Men fortfarande faller tusentals människor offer för hedersrelaterat våld och förtryck världen över, så också i Sverige. I media kan vi läsa om så kallade köksolyckor och balkongflickor, om oskuldsintyg och mödomshinneoperationer, om barn som tvingas att ingå äktenskap mot sin vilja och en permanent diskriminering av många flickor och pojkar i namn av en kollektivistisk kyskhets etik.

Vi menar att det vore på sin plats att Sveriges Riksdag hedrade minnet av Fadime Sahindal och reste ett minnesmärke över hennes tal och gärning. Kampen mot hedersförtryck är i grund och botten en kamp för mänskliga rättigheter och alla människors lika värde.

Att riksdagsstyrelsen fattar beslut om att resa en bronsstaty i Uppsala till minne av Fadime Sahindal och i dess anslutning citera delar av hennes tal på svenska, engelska och kurdiska.

Annonser

2 responses to “Res en staty på Fadime Sahindal

  1. en staty tycker jag är en bra idée.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s