Debattartikel i UNT om avgifter vid universitet

Delar av artikeln finns nedan, medan helheten hittas här.

Om principen om avgiftsfrihet inom den högre utbildningen överges kommer det snart att höjas röster att även svenska studenter ska betala för sin utbildning.

Det har redan hänt i en lång rad länder och kan mycket väl hända i Sverige vid nästa lågkonjunktur. Bara den som har råd att själv finansiera sina studier kommer att kunna läsa vid högskolan. Den sociala snedrekryteringen kommer att öka och utbildningsnivån att sjunka.

Vi ser alla studenter som en tillgång i den akademiska världen. Utländska studenter kommer att välja att studera i andra länder om avgifter införs. Sverige är för många ett okänt land och den enda konkurrensfördelen svenska högskolor har är just avgiftsfriheten. När Danmark införde studieavgifter minskade antalet utländska studenter dramatiskt. Studieavgifterna kommer dessutom att medföra ökade kostnader: För marknadsföring, till stipendier och för att administrera det nya systemet.

Vänsterpartiet säger kategoriskt nej till att införa avgifter inom den högre utbildningen i Sverige. Vi stödjer också den internationella studentrörelsens kamp för att avskaffa studieavgifter, att öka de offentliga anslagen och därigenom öka tillgängligheten till och bredda rekryteringen inom högskoleutbildningen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s