Inspiration Latinamerika, feminism och internationell solidaritet

Under förra helgen hade VIF (Vänsterns internationella forum) anordnat ett tvådagarsseminarium kallat Inspiration Latinamerika.

Det var ett antal bra och intressanta föreläsare som pratade om kvinnors situation, de framgångar och åtaganden som har gjorts i respektive länder när det gäller den feministiska kampen. På ett seminarium där jag medverkade pratade vi om mäns våld mot kvinnor, gällande Mellanöstern, Sverige, Turkiet samt El Salvador. Vidare har jag haft besök av en representant från FMLN (El Salvador) och en honduran från den folkliga arbetarrörelsen på riksdagen.

Oavsett vilken del av världen vi lever i har vi tyvärr samma erfarenheter av förtryck. Men det finns gradskillnader beroende på samhällets utveckling och den feministiska kampens framgångar. Nedan finns en videofilm som är tagen från seminariet.

Tusentals barn och ungdomar drabbas årligen av hedersrelaterat våld och förtryck. Jag har varit i hela mitt liv engagerad och kämpat mot detta kollektiva förtyck. Jag möter ungdomar, kvinnor, socialarbetare, skolkuratorer samt blir direktkontaktad av dessa personer dagligen då de vill säga ifrån rörande hedersförtrycket. En kartläggning från Stockholms 2009 stad visar att en av tio flickor och (hur många pojkar?) i Stockholm lever med hedersrelaterat förtryck i hemmet. Kampen mot det hederskodex som såväl flickor och kvinnor som pojkar och män tvingas inrätta sina liv efter fortgår. Detta händer inte för att människor i diasporan är mer förtryckare och för att de har en annan bakgrund. Detta finns för att de delar av världen inte har utvecklats, ekonomiskt, politiskt och socialt. I många länder i världen råder det fortfarande ett teokratiskt och aristokratiskt system. Inbördeskrig, fattigdom, analfabetism, etnisk dikriminering, ockupation och framförallt religionens makt över staten och människan har gjort att samhället är mycket efter, precis som det var för 100 år sedan i Sverige och i Väst när det gäller synen på jämställdhet.

Med anledning av bland annat ovan hade vi i föreningen Varken hora eller kuvad i samarbete med ABF-Stockholm anordnat en lyckad författarkväll för de personer som har skrivit böcker om hedersproblematiken i måndags. Det var fullt hus och vi fick därför byta rum. En stor succè! Jag fick där själv agera samtalsledarare tillsammans med Inger Stark.

Annonser

One response to “Inspiration Latinamerika, feminism och internationell solidaritet

  1. Jag hoppas du sitter kvar i riksdagen som politisk vilde och fortsätter att synas och höras i massmedia. Du är mycket viktig för framtiden. Jag bjuder härmed in dig till Vetenskapliga partiets centralkommitté.

    https://vetenskapligapartiet.wordpress.com/2016/05/01/1a-majtal-och-uppmuntran-till-amineh-kakabaveh-som-attackeras-av-vansterpartiet-expo-och-sketmedlemmar/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s