Kommentar på regeringens höjning av studiemedlet

Regeringen skriver på DN-debatt att studiemedlen ska höjas med 430 kronor i månaden (fyra veckor) från 1 januari, varav 390 kronor är höjning av lånedelen och 40 kronor bidragsdelen. Prisbasbeloppet kommer att sänkas med 400 kronor 2010 vilket motsvarar en sänkning av studiemedlet med 72 kr per fyraveckorsperiod och av det utgör bidragsdelen 24 kronor.

Det innebär att regeringens reella höjning blir ungefär 350 kronor för en fyraveckorsperiod. Bidragsdelen ökar då i realiteten endast med 16 kr (40-24) per fyraveckorsperiod eller med 4 kronor i veckan. Samtidigt innebär höjningen av lånedelen att skulden räknas upp med 2.50 kronor i veckan (nuvarande ränta 2,5 %). Dessutom innebär det att regeringen fattar ett beslut om att sänka andelen bidrag – vilket är första gången det händer sedan det moderna studiemedlet infördes 1965. Förhållanden mellan lån och bidrag enligt regeringens förslag blir 67 % lån och 33 % bidrag jämfört med 65,5 och 34,5 % som det är nu.

Sedan är finansieringen väldigt konstig också. De höjer expeditions- och påminnelseavgiften för dem som betalar tillbaka på lånen eller är försenade med betalningen. Det innebär i princip att det är de studerande själva som betalar de ökade kostnaderna (förutom att de också lånar mer). En tolkning av förslaget kan vara att det är ett sätt att undvika kritik för det sänkta prisbasbeloppet, som annars skulle ha inneburtit att studiemedlen sänktes.

Annonser

One response to “Kommentar på regeringens höjning av studiemedlet

  1. Du är bra du Amineh!!!

    Klart det är bra med mer pengar, men det är inte bra att vara skuldsatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s