Palestinska ungdomar på riksdagsbesök

Den 14 augusti fick jag besök av en gruppungdomar från Jerusalem som hade varit på studiebesök i Botkyra på inbjudan av ABF Botkyrka-Salem. Ungdomarna tillhörde föreningen Old City Youth och var mellan 16-22 år. Det var totalt 17 palestinier som besökte mig på riksdagen.

De har varit i Sverige för att dela med sig av sina erfarenheter, om hur det är att vara ung och leva under de omständigheter som råder i Palestina, samt för att lära sig hur vi i Sverige hanterar olika frågor gällande ungdomars situation.
Vi diskuterade om de olika hinder och möjligheter som ungdomar med invandrarbakgrund möter i det nya landet.
Det som var intressant var att de flesta av pojkarna trodde att diskriminering och förtryck bara förekommer i länder och områden som är ockuperade. Det är inte konstigt för ungdomar från ett land som Palestina, där det råder ett apartheidsystem med dagligt anammande av detta under hela livet. Finns det murar mellan en själv och Israel är det naturligtvis svårt att tänka sig andra former av förtryck, kampen mot Israel hamnar alltid i fokus. Därför hamnar frågor om kön, klass och annat förtryck i skymundan.
Tjejerna från Palestina hade många erfarenheter som de delar med andra utsatta ungdomar, inte minst svenska tjejer. Men även där märks problemet att en annan fråga, kampen mot ockupationen, alltid anses vara viktigare. Därför är tjejers begränsade tillvaro ett faktum när det gäller val av utbildning, yrke, partner och att ens ha frihet att bekämpa den rådande könsmaktsstrukturen, där även hedersförtrycket ingår. Det är ingen tvekan om att vi kan se och höra vad tjejerna gör i kampen mot Israel och för sina rättigheter. Men vi får sällan se tjejerna, varken i våra demonstrationer i Sverige eller i Palestina.

Occupation is very bad, but violence against women in the name of honours is also very bad” – Citat är från en palestinsk kvinna som jag träffat tidigare på en Vänsterpartikongress. Det sammanfattar situationen på ett bra sätt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s