Mitt tal från Iran-demonstrationen på Medborgarplatsen förra veckan

amineh_KAgera mot det islamiska skräckväldet i Iran!

Det iranska folket har fått nog av förtryck, terror, övergrepp och totalitärt styre. De demonstrerar på gatorna fast de vet att risken att bli dödade eller arresterade och sedan få fängelsestraff är överhängande. Jag som tusentals andra människor i Sverige och andra delar av världen fått information via Internet från modiga kvinnor och studenter som vill ha stopp på brutaliteten och regimens förtryck.

De skriver att de inte längre är rädda även om regimen förbjuder journalister och reportrar från omvärlden att skriva om dem, de legendariska frihetstörstiga folket använder sig av andra IT-instrument för att göra sig hörda. Det känns väldigt maktlöst att ett demokratiskt land som Sverige inte kan göra mer än att vara medlidande och gå ut och demonstrera eller tala för deras grundläggande mänskliga rättigheter.

Bortom presidentvalet och om huruvida fusk har förekommit eller inte, är landet Iran i en djup kris. Det råder etniska motsättningar, för att ta några exempel är kurder, afghaner, turkmener, azerier och baluchier folkgrupper underlägsna och diskriminerade i det iranska systemet. Kvinnorna är den mest utsatta gruppen och har lidit av systematisk diskriminering på grund av religionen, patriarkatet och traditionen i hemmet, samt ute i samhället. De islamiska lagarna har förminskat henne till en ickekapabel ”hel” människa. Hon räknas som en hälft av en man när det gäller arvsrätten, vittnesrätt, rätten till vårdnaden av barn, rätten att få skilja sig osv. osv.

Diktatorn har kört ekonomin i botten. Klassklyftorna har nått sin kulmen och fattigdomen, arbetslösheten, hög inflation har gjort det ännu svårare för mer än majoriteten av befolkningen att kunna försörja sig och sin familj. Detta är bara några exempel om man bortser från att prostitution, nepotism och drogmissbruk har ökat. Det är både angeläget och bråttom med att göra något när det gäller mänskliga rättigheter i Iran.Människor fängslas, hängs och stenas. Kvinnor piskas för att de inte täcker hela håret på sitt huvud. Minderåriga avrättas offentligt. Vad det handlar om är könsapartheid.

Allt detta vet Sverige, EU och omvärldens regeringar.Man måste försöka samordna de krafter för de mänskliga rättigheterna när det gäller Iran. Möjligheten till enat uppträdande mellan EU och USA har ökat i och med den nya ledningen i USA. Sådan politisk pajkastning gagnar faktiskt bara den iranska regimen och dess mörka krafter. Och medförde bara att Ahmadinejad kunde uppträda i FN och strö lögner och osanningar omkring sig. Den typen av dialog, eller brist på en sådan, är inte fruktbar och seriös, om man vill ta kampen för mänskliga rättigheter på allvar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s