Om attackerna mot DTP i SVT Opinion

Den svenska regeringens apati i den kurdiska frågan har manifesterats vid upprepade tillfällen i riksdagen. Carl Bildt har den senaste tiden fått svara på frågor om förtryck och Sveriges hållning till Turkiet. Svaren (8 maj i riksdagen) går inte ett steg utanför de officiella förklaringarna från Turkiet och han menar själv att han förutsätter att rättssäkerheten i landet är intakt.

Positiva reformer, som i många kurders ögon enbart inneburit en kosmetisk förändring, nämns av utrikesministern och vi får veta att EU-förhandlingarna kommer att få in Turkiet på rätt köl med demokrati och yttrandefrihet. Ändå kvarstår en bristande respekt för mänskliga rättigheter, den kurdiska kulturen och politiska yttringar som är till stöd för minoriteten.

Men ska EU kunna sätta press på Turkiet så krävs det tydliga avståndstaganden till stöd för principer för rättsstaten och demokratin. En sådan markering är inte att Fredrik Reinfeldt besöker Turkiet en kort tid efter en massarresteringsvåg mot ett prokurdiskt parti i landet. Statsministerns vilja att göra politik för att få stöd från turkiska grupper i det svenska samhället var ett slag mot alla som har upplevt eller vet vilken repression som är gällande i Turkiet.

Hela artikeln går att läsa här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s